Werkwijze praktijk voor psychosociale hulpverlening HARTS-TOCHT, Almelo:

In mijn opleiding heb ik geleerd op een integrale manier te werken en kijken naar heel de mens en zijn/ haar problematiek. Dit betekent dat lichaam en geest als een eenheid worden beschouwd. Lichamelijke klachten kunnen veroorzaakt worden door verdrongen emoties en gevoelens. Ziekte kan een signaal zijn van iets op een dieper liggend niveau: bijvoorbeeld maagklachten kunnen een lichamelijke oorzaak hebben, maar de oorzaak kan ook liggen in iets wat je op je maag ligt m.a.w. in iets waar je over piekert of iets waar je je zorgen over maakt. Ook kunnen lichamelijke beperkingen invloed hebben op je psyche. Oorzaken van klachten zijn zelden alleen symptomatisch (de kenmerken van een ziekte) of psychisch, vaak speelt wederzijdse beïnvloeding een rol.

In mijn werkwijze maak ik gebruik van zowel cognitieve gedragstherapie als kunstzinnige counselingsmethodieken (lees meer over kunstzinnge counseling in Almelo). Bij cognitieve gedragstherapie worden het gedrag en de gedachten die problemen veroorzaken en in stand houden besproken en behandeld. Met kunstzinnige counseling wordt er een proces op gang gebracht waarbij het evenwicht in je leven hersteld kan worden. Door met beelden, tekeningen en symboliek te werken kun je antwoorden krijgen op levensvragen en inzicht krijgen in je gedrag en in je handelen.

Veiligheid en gelijkwaardigheid zijn voor mij belangrijke waarden in mijn werkwijze. Veiligheid wil zeggen dat wat er tussen jou en mij besproken wordt tussen jou en mij blijft. Hierbij houdt ik me aan de regels van de beroepscode. Wanneer je in opdracht van bijv. een werknemer door mij wordt gecoacht, bepalen we gezamenlijk de terugkoppeling. Wanneer ik denk en voel dat ik niet de juiste persoon ben om jou te begeleiden zal ik dit met jou bespreken.
Gelijkwaardigheid wil zeggen dat ik ervan uitga dat jij de antwoorden op jouw vragen diep in jouw hart al weet. Het enige wat ik zal doen is jou leiden naar deze antwoorden en je helpen verhelderen wat onduidelijk is. Daarnaast zal jouw proces voor mij leerzaam zijn. Ieder mens is anders en juist in het anders zijn zit de inspiratie voor mij.

Het willen werken aan jezelf door inzicht te krijgen in je gedrag en handelen zie ik als een avontuurlijke innerlijke ontdekkingsreis. In jouw innerlijke ontdekkingsreis kun je verder lezen hoe de innerlijke ontdekkingsreis die je eventueel met mij gaat maken vormt krijgt.

Jouw innerlijke ontdekkingsreis:

De voorbereiding:

De voorbereiding is de eerste kennismaking tussen jou en mij. Samen gaan we kijken en voelen of er een klik is en gaan we verkennen of we deze reis willen maken. Dit houdt in dat we samen de hulpvraag formuleren en ik met jou bespreek wat ik je kan bieden.
Daarna is het aan jou om te bepalen of jij besluit om op reis te gaan. Wanneer je besluit om op reis te gaan, gaan we samen het avontuur aan. We gaan een reisverslag maken waarin alle ont-dekkingen en ontdekkingen vastgelegd worden. Dit wordt jouw persoonlijke document waar je ten alle tijde weer op terug kan vallen.

De reis:

De reis is de verdiepingsfase. We gaan samen dieper in op jouw hulpvraag. We gaan op zoek naar blokkade(s); denk aan belemmerende overtuigingen, patronen, emoties, overlevingsmechanismen, afweermechanismen. Deze kunnen ervoor zorgen dat jij niet zo kan functioneren zoals jij graag zou willen.

De reis bestaat uit twee fases.

Fase 1 is bewustwording. De bewustwordingsfase is de fase waarbij jouw persoonlijkheid in kaart wordt gebracht. Om iets te kunnen veranderen is het van belang dat jij jezelf kent. Wanneer je inzicht hebt in jouw patronen en eigenschappen ben je beter in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen groei en ontwikkeling.
Psychische en lichamelijke klachten zijn vaak het gevolg van processen die in je onderbewuste spelen. In de psychologie wordt het bewustzijn van de mens vaak vergeleken met een ijsberg. Het deel dat boven het wateroppervlak uitsteekt is het bewuste deel. Dit is het deel van onszelf dat we aan de buitenwereld laten zien. Het deel onder het wateroppervlak is aanzienlijk groter van omvang en hierin huizen al onze onderbewuste processen en drijfveren. Heel veel therapieën zijn gericht op het bewuste stuk en kunnen handvatten zijn en uitkomst bieden voor gedragsverandering. Toch worden hiermee blokkades op een dieper niveau niet opgelost.
Tijdens de bewustwordingsfase zal ik verschillende methodieken hanteren waarbij ik hoofdzakelijk gebruik zal maken van kunstzinnige counselingsmethodieken. Met kunstzinnig counselen werk ik op de onderbewuste laag en gaan we op zoek naar de onderliggende vraag of het onderliggende verlangen achter jouw hulpvraag. Ik maak gebruik van visualisaties, verhalen, dromen, teken- en schrijfopdrachten, moodboards.

Fase 2 is de transformatiefase: In de transformatiefase gaan we werken aan het opheffen van jouw blokkades. Jij bepaalt de koers, de snelheid en het uiteindelijke doel. Ik begeleid jou door onontgonnen gebieden, en zorg voor veiligheid en de passende methoden om de reis tot een ontdekkingsreis te maken. Uiteindelijk zul jij terecht komen bij jouw eigen kracht en wijsheid. Je gaat merken dat er steeds meer een balans gaat ontstaan tussen wat er binnen in jou leeft en wat je naar buiten toe uitstraalt. Je masker kan af en jij durft te staan voor wie jij bent.

De terugkeer:

De terugkeer is de laatste fase van de reis. Wanneer jij het gevoel hebt op eigen kracht verder te kunnen gaan we onze gezamenlijke reis afronden. We gaan terugblikken op de reis en jouw ontdekkingen. We gaan kijken of jij je reisdoel hebt behaald en hoe je dat wat je hebt geleerd vast kan houden. Jouw reisverslag is klaar en zal naast een houvast tevens een waardevol verslag zijn waar je met plezier in terug kan lezen over jouw groei en ontwikkeling. We sluiten de reis af op een manier die bij jou past.